Top 10 izlika za kašnjenje na posao: Kako se izvući bez posljedica?
Top 10 izlika za kašnjenje na posao: Kako se izvući bez posljedica?

Jesi li se ikada pitala koja je najbolja isprika za kašnjenje na posao ili koji izgovori za nedolazak na posao definitivno pale kod šefova?

Ako putuješ na posao s autom neka te danas čeka zeleno svjetlo na svakom semaforu, ako se švercaš neka te ne uhvati kontrola, ako putuješ javnim prijevozom neka ti danas ne kasne ZET-ove limuzine. A ako bezobrazno kasniš na posao iskoristi jednu od ovih deset izlika koje te čekaju u nastavku.

1. Gužve u prometu

Da su izgovori za kašnjenje na posao kurve, ovaj bi bio najtraženija. Svi smo ga iskoristili prije ili kasnije.

Gužve u prometu imaju jednaku šansu da se riješe u neko skorije vrijeme kao i da Kina pobijedi na Svjetskom nogometnom prvenstvu, pa mogu biti sasvim solidan izgovor za kašnjenje za posao.

Uzmi u obzir da su gužve u prometu najčešća izlika, pa je nemoj izlizati od upotrebe.

2. Prijevozno sredstvo

Dobro je poznato da se ZET-ovi autobusi kvare brže od političara nakon izbora, pa izlika da se pokvario autobus može bez problema proći kod šefa ako se nalaziš na području Zagreba i okolice.

Ekipa krade sve i svašta pa šefa neće iznenadit ako ti netko ukrade bicikl s kojim ideš na posao.

Ako krivnju želis prebaciti na svog limenog ljubimca na raspolaganji imaš nekoliko opcija:

  • tvoj limeni ljubimac zbog kronično teškog zdravstvenog stanja hospitaliziran je kod najbližeg automehaničara
  • nije htio upaliti baš kad sam si trebala krenuti na posao (ni njemu se očito nije išlo raditi kao ni tebi)
  • pukla je guma
  • izgubila si ključeve
  • pauk ti je odvukao auto

3. Prometni policajac

Pobrala si kaznu za prebrzu vožnju, iako je divljak prije tebe vozio istom brzinom. Ako planiraš krenuti u ovom smjeru pripremi arsenal psovki kako bi što uvjerljivije mogla prodati ovu priču.

4. Klijenti

Ako imaš posao u kojem sastanci s klijentima nisu rijetkost, možeš se lako izvući s izgovorom da si imala rani jutarnji sastanak s potencijalnim ili postojećim klijentom.

5. Zdravstveni problemi

Možda si imala zdravstveni problem koji si uspjela ubiti tabletom, a možda jednostavno imaš sinkopu. U Hrvatskoj se sa sinkopom možeš izvući iz zatvora, pa zašto ne bi mogla i za kašnjenje na posao.

6. Kratkotrajne amnezije

Ako te uhvati kratkotrajna amnezija i ne možeš se sjetiti puta do posla, skloni se na sigurno u neki obližnji kafić i uz gin tonic pričekaj da prođe.

Mislila si da je subota, a ne petak. Kad si se ujutro probudila bila si uvjerena da je nedjelja. Za ovu kategoriju izlika šef mora imati razumijevanja, jer svi mi želimo da vikendi traju duže i da možemo odgoditi ponedjeljak.

7. Klinci i ljubimci

Kad su djeca u pitanju možeš iskoristiti izlike kao što su čekanje baka servisa ili pregled kod liječnika. Ako nemaš klince, a imaš kućnog ljubimca možda se on baš to jutro razbolio, pa ste po hitnom postupku morali skoknuti do veterinara.

8. Kvarovi u stanu/kući

Kuća ili stan nepresušni su izvori izgovora za kašnjenje na posao:

  • pukla je cijev ili je perilica za rublje podivljala i poplavila kupaonicu
  • izgubljeni ključevi
  • zaglavila si u liftu
  • nisi mogla zatvoriti prozor
  • pokvario se protuprovalni alarm pa si čekala majstora

9. Budilica

Ona se svaki dan budi prva, pa kako joj zamjeriti što je otkazala poslušnost i uzela jedan slobodan dan?

A ako te, kao 85% ekipe koja još nije u penziji, umjesto budilice budi mobitel, možda se on se baš taj dan ispraznio pa nije zvonio. Svi mi znamo da baterija na mobitelu ode baš onda kada nam najviše treba.

10. Plaća

Ako kasni plaća, zašto ne bi i ti? Ako ti imaš razumijevanja za kašnjenje plaće, šef bi trebao imati razumijevanja za tvoje kašenjenje na posao.

Zapamti, ti si žrtva. Dogodio ti se niz nepredviđenih okolnosti na koje nisi mogla utjecati. Šefu ili kolegama ponudi kratku ispriku (bez suvišnih detalja koji bi mogli upropastiti tvoj savršeno dobro smišljen izgovor za kašnjenje).

Šapni mi na @helloobyjelena tvoj najdraži izgovor za kašnjenje na posao.